Total Comments 4427 | Start A New Comment
Post Info Comment
Posted By: nina

Posted On: March 9th
Views: 2118
jgn gna g no 0174822962

plez jgn msg or col lg no yg nina bg tu no ank nkn nina..dye study..jgn ggu ye plezz..time tu fne nina rsak...tq...


Posted By: nick

Posted On: March 9th
Views: 2134
sexchat

Cina,agak hensem,ws 0182437254


Posted By: shah

Posted On: March 9th
Views: 2177
cri top area temerloh.pahang

Hai.im bot.26.wasap 0129837415


Posted By: Hanz

Posted On: March 9th
Views: 2186
Nak Ayah Angkat TOP

Kalau boleh nk area JB. Add wechat . ID shymonieysz.


Posted By: kimbear

Posted On: March 8th
Views: 2150
bual2 kosong

bual2 kosong .. 0127294895
lifesexdrughardcorebottopoem


Posted By: ilham

Posted On: March 8th
Views: 2188
lelaki hensem yg suke kaki nye dijilat

hi..sy umor 24, nk cari laki2 yg hensem or cute yg nk bagi sy jilat, cium kaki die n nk bg sy isap die..terima kasih...sile email boolean8@gmail.com
sy di area selangor


Posted By: Hanz

Posted On: March 8th
Views: 2165
Saya Bot Cari Top

Hi. Saya nk berkawan dengan abg abg top tak kesah la dh kahwin atau belom. 30 keatas. Sy asal JB. Add wechat sy Shymonieysz.


Posted By: lelaki

Posted On: March 8th
Views: 2150
siapa str8 tapi penah main dgn laki?

Aku bukan gay. even pernah ****, suck dan disuck, I refuse to think am gay. any of you guys camni? Aku tak lembut. jantan. kalau ada sesiapa yg macam aku, melayu, sedap mata memandang, 28-37 yo, professional, tak lembut pls email aku. boleh kita share2 fikiran and I won't feel "alone" having this thought. email: lelakimacamaku[at]yahoo.com.my.


Posted By: zan

Posted On: March 8th
Views: 2142
to love penang

Slmt br kenalan love penang


Posted By: hamba ALLAH

Posted On: March 8th
Views: 2192
Dosa Liwat

Hukum liwat dalam perundangan Islam: Liwat adalah jenayah yang diperangi oleh Islam.
Kaum Nabi Lut adalah kaum yg pertama melakukan
jenayah ini. Firman Allah swt: ( ٍﺪَﺣَﺃ ْﻦِﻣ ﺎَﻬِﺑ ْﻢُﻜَﻘَﺒَﺳ ﺎَﻣ َﺔَﺸِﺣﺎَﻔْﻟﺍ َﻥﻮُﺗْﺄَﺗَﺃ ِﻪِﻣْﻮَﻘِﻟ َﻝﺎَﻗ ْﺫِﺇ ﺎًﻃﻮُﻟَﻭ ْﻞَﺑ ِﺀﺎَﺴِّﻨﻟﺍ ِﻥﻭُﺩ ْﻦِﻣ ًﺓَﻮْﻬَﺷ َﻝﺎَﺟِّﺮﻟﺍ َﻥﻮُﺗْﺄَﺘَﻟ ْﻢُﻜَّﻧِﺇ . َﻦﻴِﻤَﻟﺎَﻌْﻟﺍ َﻦِﻣ
ﺍﻮُﻟﺎَﻗ ْﻥَﺃ ﻻِﺇ ِﻪِﻣْﻮَﻗ َﺏﺍَﻮَﺟ َﻥﺎَﻛ ﺎَﻣَﻭ َﻥﻮُﻓِﺮْﺴُﻣ ٌﻡْﻮَﻗ ْﻢُﺘْﻧَﺃ
ُﻪَﻠْﻫَﺃَﻭ ُﻩﺎَﻨْﻴَﺠْﻧَﺄَﻓ . َﻥﻭُﺮَّﻬَﻄَﺘَﻳ ٌﺱﺎَﻧُﺃ ْﻢُﻬَّﻧِﺇ ْﻢُﻜِﺘَﻳْﺮَﻗ ْﻦِﻣ ْﻢُﻫﻮُﺟِﺮْﺧَﺃ
َﻒْﻴَﻛ ْﺮُﻈْﻧﺎَﻓ ﺍًﺮَﻄَﻣ ْﻢِﻬْﻴَﻠَﻋ ﺎَﻧْﺮَﻄْﻣَﺃَﻭ . َﻦﻳِﺮِﺑﺎَﻐْﻟﺍ َﻦِﻣ ْﺖَﻧﺎَﻛ ُﻪَﺗَﺃَﺮْﻣﺍ ﻻِﺇ َﻦﻴِﻣِﺮْﺠُﻤْﻟﺍ ُﺔَﺒِﻗﺎَﻋ َﻥﺎَﻛ ( 84 -80/ﻑﺍﺮﻋﻷﺍ Dan Nabi Lut juga (Kami utuskan). Ingatlah ketika ia
berkata kepada kaumnya: “Patutkah kamu
melakukan perbuatan yang keji, yang tidak pernah
dilakukan oleh seorang pun dari penduduk alam ini
sebelum kamu? “Sesungguhnya kamu mendatangi
lelaki untuk memuaskan nafsu syahwat kamu dengan meninggalkan perempuan, bahkan kamu
ini adalah kaum yang melampaui batas”.Dan tidak
ada jawab dari kaumnya selain daripada berkata:
“Usirlah mereka (Nabi Lut dan pengikut-pengik
utnya yang taat) dari bandar kamu ini,
sesungguhnya mereka adalah orang-orang yang (mendakwa) mensucikan diri”.Maka Kami
selamatkan dia dan keluarganya (serta pengikut-
pengikutnya) melainkan isterinya, adalah ia dari
orang-orang yang dibinasakan. Dan Kami telah
menghujani mereka dengan hujan (batu yang
membinasakan). Oleh itu, lihatlah, bagaimana akibat orang-orang yang melakukan kesalahan. LIWAT DALAM HADIS SAHIH ATAU HASAN ﻱﺬﻣﺮﺘﻟﺍ ﻯﻭﺭﻭ ) 1456 ( ﺩﻭﺍﺩ ﻮﺑﺃﻭ ) 4462 ( ﻪﺟﺎﻣ ﻦﺑﺍﻭ ) 2561 ( ِﻪَّﻠﻟﺍ ُﻝﻮُﺳَﺭ َﻝﺎَﻗ : َﻝﺎَﻗ ﺎﻤﻬﻨﻋ ﻪﻠﻟﺍ ﻲﺿﺭ ٍﺱﺎَّﺒَﻋ ِﻦْﺑﺍ ْﻦَﻋ : َﻢَّﻠَﺳَﻭ ِﻪْﻴَﻠَﻋ ُﻪَّﻠﻟﺍ ﻰَّﻠَﺻ ) ٍﻁﻮُﻟ ِﻡْﻮَﻗ َﻞَﻤَﻋ ُﻞَﻤْﻌَﻳ ُﻩﻮُﻤُﺗْﺪَﺟَﻭ ْﻦَﻣ
ِﻪِﺑ َﻝﻮُﻌْﻔَﻤْﻟﺍَﻭ َﻞِﻋﺎَﻔْﻟﺍ ﺍﻮُﻠُﺘْﻗﺎَﻓ ) Nabi saw bersabda: “ Sesiapa yang kamu dapati
melakukan jenayah kaum Nabi lut hendaklah kamu
bunuh orang yang meliwat dan orang yang diliwat.”
Hadis sahih riwayat Abu Daud, Ibnu Majah dan
tirmizi. ﺪﻤﺣﺃ ﻯﻭﺭﻭ ) 2915 ( َّﻲِﺒَﻧ َّﻥَﺃ ﺎﻤﻬﻨﻋ ﻪﻠﻟﺍ ﻲﺿﺭ ٍﺱﺎَّﺒَﻋ ِﻦْﺑﺍ ِﻦَﻋ : َﻝﺎَﻗ َﻢَّﻠَﺳَﻭ ِﻪْﻴَﻠَﻋ ُﻪَّﻠﻟﺍ ﻰَّﻠَﺻ ِﻪَّﻠﻟﺍ ) ِﻡْﻮَﻗ َﻞَﻤَﻋ َﻞِﻤَﻋ ْﻦَﻣ ُﻪَّﻠﻟﺍ َﻦَﻌَﻟ ﺎًﺛﻼَﺛ ، ٍﻁﻮُﻟ ِﻡْﻮَﻗ َﻞَﻤَﻋ َﻞِﻤَﻋ ْﻦَﻣ ُﻪَّﻠﻟﺍ َﻦَﻌَﻟ ، ٍﻁﻮُﻟ ( ﻪﻨﺴﺣﻭ
ﺪﻨﺴﻤﻟﺍ ﻖﻴﻘﺤﺗ ﻲﻓ ﻁﻭﺆﻧﺭﻷﺍ ﺐﻴﻌﺷ Nabi saw bersabda “Allah melaknat orang yg
melakukan jenayah kaum nabi lut” diulang ayat ini
sebanyak 3kali. HUKUM PERUNDANGAN JENAYAH ISLAM TERHADAP
PELIWAT Ulama berselisih pendapat tentang hukum ini
kepada tiga pendapat: PENDAPAT PERTAMA: Hukuman bunuh untuk
pesalah liwat. Ini adalah pendapat Mazhab Hambali,
Mazhab Maliki, Abu Bakar as-siddiq, Ali bin Abu Talib,
Khalid bin Al-walid, Abdullah bin Zubair, Abdullah
ibnu Abbas dan Ishak bin Rahawiyah. HUJJAH MEREKA ADALAH HADIS DIATAS ،ﻦﺴﺤﻟﺍﻭ ،ﺡﺎﺑﺭ ﻲﺑﺃ ﻦﺑ ﺀﺎﻄﻋﻭ ،ﺐﻴﺴﻤﻟﺍ ﻦﺑ ﺪﻴﻌﺳ ﺐﻫﺫﻭ
ﻡﺎﻣﻹﺍﻭ ،ﺐﻟﺎﻃ ﻮﺑﺃﻭ ،ﻲﻋﺍﺯﻭﻻﺍﻭ ،ﻱﺭﻮﺜﻟﺍﻭ ،ﻲﻌﺨﻨﻟﺍﻭ ،ﺓﺩﺎﺘﻗﻭ
ﺮﻜﺒﻟﺍ ﺪﻠﺠﻴﻓ ،ﻲﻧﺍﺰﻟﺍ ﺪﺣ ﻩﺪﺣ ﻥﺃ ﻰﻟﺇ ﻝﻮﻗ ﻲﻓ ﻲﻌﻓﺎﺸﻟﺍﻭ ،ﻰﻴﺤﻳ
ﻦﺼﺤﻤﻟﺍ ﻢﺟﺮﻳﻭ ،ﺏﺮﻐﻳﻭ. PENDAPAT KEDUA: Hukuman mereka seperti penzina
iaitu sebat 100 rotan dan buang negeri bagi yg tidak
muhsan (tidak pernah merasa persetebuhan yang
sah) dan direjam bagi yang muhsan. Ini pendapat
mazhab Syafie, Sai’d bin Musayyab, ata bin Rabah,
hasan, qatadah, Nakhaie, thauri,auzaie, Abu Thalib dan Imam Yahya.
Hujjah mereka adalah menyamakan hukum liwat
dengan zina dan berdasarkan hadis yg lemah
sanadnya: ﻞﺟﺮﻟﺍ ﻞﺟﺮﻟﺍ ﻰﺗﺃ ﺍﺫﺇ : ﻝﺎﻗ ﻢﻠﺳﻭ ﻪﻴﻠﻋ ﻪﻠﻟﺍ ﻰﻠﺻ ﻪﻧﺃ } ﻱﻭﺭ
ﻰﺳﻮﻣ ﻲﺑﺃ ﺚﻳﺪﺣ ﻦﻣ ﻲﻘﻬﻴﺒﻟﺍ .{ ﻥﺎﻴﻧﺍﺯ ﺎﻤﻬﻓ Nabi saw bersabda “ Apabila lelaki itu meliwat lelaki
lain keduanya adalah penzina.” Hr Baihaqi PENDAPAT KETIGA: Peliwat hendaklah dita’zir bukan
hukuman hudud. Ini adalah pendapat mazhab
Hanafi. KESIMPULAN
Imam Syaukani pengarang kitab Nailur atar
mentarjih pendapat pertama yang bersandarkan
hadis yg sahih. Apapun pendapat kedua masih
dianggap kuat dan ketiga adalah lemah menurut
ulama kerana jenayah liwat tidak kurang dari jenayah zina. Zaman Nabi saw tidak pernah berlaku
kes liwat.


Posted By: Hamba Allah

Posted On: March 8th
Views: 2175
Dosa BESAR

Hukum liwat dalam perundangan Islam: Liwat adalah jenayah yang diperangi oleh Islam.
Kaum Nabi Lut adalah kaum yg pertama melakukan
jenayah ini. Firman Allah swt: ( ٍﺪَﺣَﺃ ْﻦِﻣ ﺎَﻬِﺑ ْﻢُﻜَﻘَﺒَﺳ ﺎَﻣ َﺔَﺸِﺣﺎَﻔْﻟﺍ َﻥﻮُﺗْﺄَﺗَﺃ ِﻪِﻣْﻮَﻘِﻟ َﻝﺎَﻗ ْﺫِﺇ ﺎًﻃﻮُﻟَﻭ ْﻞَﺑ ِﺀﺎَﺴِّﻨﻟﺍ ِﻥﻭُﺩ ْﻦِﻣ ًﺓَﻮْﻬَﺷ َﻝﺎَﺟِّﺮﻟﺍ َﻥﻮُﺗْﺄَﺘَﻟ ْﻢُﻜَّﻧِﺇ . َﻦﻴِﻤَﻟﺎَﻌْﻟﺍ َﻦِﻣ
ﺍﻮُﻟﺎَﻗ ْﻥَﺃ ﻻِﺇ ِﻪِﻣْﻮَﻗ َﺏﺍَﻮَﺟ َﻥﺎَﻛ ﺎَﻣَﻭ َﻥﻮُﻓِﺮْﺴُﻣ ٌﻡْﻮَﻗ ْﻢُﺘْﻧَﺃ
ُﻪَﻠْﻫَﺃَﻭ ُﻩﺎَﻨْﻴَﺠْﻧَﺄَﻓ . َﻥﻭُﺮَّﻬَﻄَﺘَﻳ ٌﺱﺎَﻧُﺃ ْﻢُﻬَّﻧِﺇ ْﻢُﻜِﺘَﻳْﺮَﻗ ْﻦِﻣ ْﻢُﻫﻮُﺟِﺮْﺧَﺃ
َﻒْﻴَﻛ ْﺮُﻈْﻧﺎَﻓ ﺍًﺮَﻄَﻣ ْﻢِﻬْﻴَﻠَﻋ ﺎَﻧْﺮَﻄْﻣَﺃَﻭ . َﻦﻳِﺮِﺑﺎَﻐْﻟﺍ َﻦِﻣ ْﺖَﻧﺎَﻛ ُﻪَﺗَﺃَﺮْﻣﺍ ﻻِﺇ َﻦﻴِﻣِﺮْﺠُﻤْﻟﺍ ُﺔَﺒِﻗﺎَﻋ َﻥﺎَﻛ ( 84 -80/ﻑﺍﺮﻋﻷﺍ Dan Nabi Lut juga (Kami utuskan). Ingatlah ketika ia
berkata kepada kaumnya: “Patutkah kamu
melakukan perbuatan yang keji, yang tidak pernah
dilakukan oleh seorang pun dari penduduk alam ini
sebelum kamu? “Sesungguhnya kamu mendatangi
lelaki untuk memuaskan nafsu syahwat kamu dengan meninggalkan perempuan, bahkan kamu
ini adalah kaum yang melampaui batas”.Dan tidak
ada jawab dari kaumnya selain daripada berkata:
“Usirlah mereka (Nabi Lut dan pengikut-pengik
utnya yang taat) dari bandar kamu ini,
sesungguhnya mereka adalah orang-orang yang (mendakwa) mensucikan diri”.Maka Kami
selamatkan dia dan keluarganya (serta pengikut-
pengikutnya) melainkan isterinya, adalah ia dari
orang-orang yang dibinasakan. Dan Kami telah
menghujani mereka dengan hujan (batu yang
membinasakan). Oleh itu, lihatlah, bagaimana akibat orang-orang yang melakukan kesalahan. LIWAT DALAM HADIS SAHIH ATAU HASAN ﻱﺬﻣﺮﺘﻟﺍ ﻯﻭﺭﻭ ) 1456 ( ﺩﻭﺍﺩ ﻮﺑﺃﻭ ) 4462 ( ﻪﺟﺎﻣ ﻦﺑﺍﻭ ) 2561 ( ِﻪَّﻠﻟﺍ ُﻝﻮُﺳَﺭ َﻝﺎَﻗ : َﻝﺎَﻗ ﺎﻤﻬﻨﻋ ﻪﻠﻟﺍ ﻲﺿﺭ ٍﺱﺎَّﺒَﻋ ِﻦْﺑﺍ ْﻦَﻋ : َﻢَّﻠَﺳَﻭ ِﻪْﻴَﻠَﻋ ُﻪَّﻠﻟﺍ ﻰَّﻠَﺻ ) ٍﻁﻮُﻟ ِﻡْﻮَﻗ َﻞَﻤَﻋ ُﻞَﻤْﻌَﻳ ُﻩﻮُﻤُﺗْﺪَﺟَﻭ ْﻦَﻣ
ِﻪِﺑ َﻝﻮُﻌْﻔَﻤْﻟﺍَﻭ َﻞِﻋﺎَﻔْﻟﺍ ﺍﻮُﻠُﺘْﻗﺎَﻓ ) Nabi saw bersabda: “ Sesiapa yang kamu dapati
melakukan jenayah kaum Nabi lut hendaklah kamu
bunuh orang yang meliwat dan orang yang diliwat.”
Hadis sahih riwayat Abu Daud, Ibnu Majah dan
tirmizi. ﺪﻤﺣﺃ ﻯﻭﺭﻭ ) 2915 ( َّﻲِﺒَﻧ َّﻥَﺃ ﺎﻤﻬﻨﻋ ﻪﻠﻟﺍ ﻲﺿﺭ ٍﺱﺎَّﺒَﻋ ِﻦْﺑﺍ ِﻦَﻋ : َﻝﺎَﻗ َﻢَّﻠَﺳَﻭ ِﻪْﻴَﻠَﻋ ُﻪَّﻠﻟﺍ ﻰَّﻠَﺻ ِﻪَّﻠﻟﺍ ) ِﻡْﻮَﻗ َﻞَﻤَﻋ َﻞِﻤَﻋ ْﻦَﻣ ُﻪَّﻠﻟﺍ َﻦَﻌَﻟ ﺎًﺛﻼَﺛ ، ٍﻁﻮُﻟ ِﻡْﻮَﻗ َﻞَﻤَﻋ َﻞِﻤَﻋ ْﻦَﻣ ُﻪَّﻠﻟﺍ َﻦَﻌَﻟ ، ٍﻁﻮُﻟ ( ﻪﻨﺴﺣﻭ
ﺪﻨﺴﻤﻟﺍ ﻖﻴﻘﺤﺗ ﻲﻓ ﻁﻭﺆﻧﺭﻷﺍ ﺐﻴﻌﺷ Nabi saw bersabda “Allah melaknat orang yg
melakukan jenayah kaum nabi lut” diulang ayat ini
sebanyak 3kali. HUKUM PERUNDANGAN JENAYAH ISLAM TERHADAP
PELIWAT Ulama berselisih pendapat tentang hukum ini
kepada tiga pendapat: PENDAPAT PERTAMA: Hukuman bunuh untuk
pesalah liwat. Ini adalah pendapat Mazhab Hambali,
Mazhab Maliki, Abu Bakar as-siddiq, Ali bin Abu Talib,
Khalid bin Al-walid, Abdullah bin Zubair, Abdullah
ibnu Abbas dan Ishak bin Rahawiyah. HUJJAH MEREKA ADALAH HADIS DIATAS ،ﻦﺴﺤﻟﺍﻭ ،ﺡﺎﺑﺭ ﻲﺑﺃ ﻦﺑ ﺀﺎﻄﻋﻭ ،ﺐﻴﺴﻤﻟﺍ ﻦﺑ ﺪﻴﻌﺳ ﺐﻫﺫﻭ
ﻡﺎﻣﻹﺍﻭ ،ﺐﻟﺎﻃ ﻮﺑﺃﻭ ،ﻲﻋﺍﺯﻭﻻﺍﻭ ،ﻱﺭﻮﺜﻟﺍﻭ ،ﻲﻌﺨﻨﻟﺍﻭ ،ﺓﺩﺎﺘﻗﻭ
ﺮﻜﺒﻟﺍ ﺪﻠﺠﻴﻓ ،ﻲﻧﺍﺰﻟﺍ ﺪﺣ ﻩﺪﺣ ﻥﺃ ﻰﻟﺇ ﻝﻮﻗ ﻲﻓ ﻲﻌﻓﺎﺸﻟﺍﻭ ،ﻰﻴﺤﻳ
ﻦﺼﺤﻤﻟﺍ ﻢﺟﺮﻳﻭ ،ﺏﺮﻐﻳﻭ. PENDAPAT KEDUA: Hukuman mereka seperti penzina
iaitu sebat 100 rotan dan buang negeri bagi yg tidak
muhsan (tidak pernah merasa persetebuhan yang
sah) dan direjam bagi yang muhsan. Ini pendapat
mazhab Syafie, Sai’d bin Musayyab, ata bin Rabah,
hasan, qatadah, Nakhaie, thauri,auzaie, Abu Thalib dan Imam Yahya.
Hujjah mereka adalah menyamakan hukum liwat
dengan zina dan berdasarkan hadis yg lemah
sanadnya: ﻞﺟﺮﻟﺍ ﻞﺟﺮﻟﺍ ﻰﺗﺃ ﺍﺫﺇ : ﻝﺎﻗ ﻢﻠﺳﻭ ﻪﻴﻠﻋ ﻪﻠﻟﺍ ﻰﻠﺻ ﻪﻧﺃ } ﻱﻭﺭ
ﻰﺳﻮﻣ ﻲﺑﺃ ﺚﻳﺪﺣ ﻦﻣ ﻲﻘﻬﻴﺒﻟﺍ .{ ﻥﺎﻴﻧﺍﺯ ﺎﻤﻬﻓ Nabi saw bersabda “ Apabila lelaki itu meliwat lelaki
lain keduanya adalah penzina.” Hr Baihaqi PENDAPAT KETIGA: Peliwat hendaklah dita’zir bukan
hukuman hudud. Ini adalah pendapat mazhab
Hanafi. KESIMPULAN
Imam Syaukani pengarang kitab Nailur atar
mentarjih pendapat pertama yang bersandarkan
hadis yg sahih. Apapun pendapat kedua masih
dianggap kuat dan ketiga adalah lemah menurut
ulama kerana jenayah liwat tidak kurang dari jenayah zina. Zaman Nabi saw tidak pernah berlaku
kes liwat.


Posted By: joel

Posted On: March 7th
Views: 2286
nk cari sugar mumy or Mak datin

nk cari sugar mumy or Mak datin

nk cari yg penyayang
tak suka marah2 x suka kasar2
sebab im first time
coz i wanna try new experience
as long as u love me
and help me, im can do what im effort to

email me : joelsaran86@gmail.com


Posted By: wAwa

Posted On: March 7th
Views: 2301
not gurl tp ske lelki umo 29 n ke ats kdah jew

emel..ninaariana8626@gmail.con


Posted By: love penang

Posted On: March 7th
Views: 2278
nak cari kawan

id wechat : penangboy1995
nak cari kawan area penang


Posted By: love penang

Posted On: March 7th
Views: 2239
nak cari kawan

id wechat : penangboy1995
nk cari kawan di area penang


Pages [ 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 ] Next Page ->