RKTV
Wat zou U graag bij RK MokumTV willen zien? [3169 votes total]

W.C.-dienst met Pastoraal Werkster (9)
Tafeldienst in volkstaal (13)
Liturgie van Huub Oosterhuis (18)
 1%
Palmpaasotocht (61)
 2%
Lof met Rozehoedje (81)
 3%
H. Mis in Latijn (395)
 12%
Uitstalling Monstrans (400)
 13%
Pontificale Tridentijnse Hoogmis (710)
 22%
Processies (736)
 23%
Bedevaarten (746)
 24%


EMAIL THIS POLL
Click Here for FREE Web Polls, Guestbooks, and Forums.


Total Comments 5 | Start A New Comment
Post Info Comment
Posted By: Boi

Posted On: Aug 30, 2006
Views: 4041
'Onderzoek'

Met verbazing las ik de conclusie van MokumTV dat uit 'onderzoek' was gebleken dat 'jonge katholieken' geen trek hebben in Huub Oosterhuis-geneuzel, maar de voorkeur geven aan een 'Plechtige Hoogmis [in het Latijn] met Gregoriaanse zang'. Door de invoering van 'de nieuwe orde' zouden veel gelovigen de kerk uit zijn gejaagd. Deze conclusies worden getrokken uit het (multiple choice) antwoord op de vraag wat bezoekers van de website op MokumTV zouden willen zien. Ahem... Een paar kanttekeningen.
Ten eerste zou het interessant zijn om te onderzoeken WIE deze 'jonge katholieken' zijn. Terecht staat er ergens tussen haakjes in het artikel achter 'jongeren': 'bezoekers van deze website'. En ik heb zo'n vermoeden dat dat geen afspiegeling is van 'de katholieke jongeren' (in Nederland), hoe graag de onderzoeker en schrijver van dit artikel dat zelf misschien willen geloven. Het hangt er natuurlijk van af hoe je 'katholieke jongere' definieert. Ik heb het gevoel dat ik als 25-jarige jongeman, opgegroeid in het zuiden des lands, met katholieke grootouders en humanistische ouders, voortkom uit een christelijk-humanistische traditie met een katholieke inslag. Bisschop Wiertz zou me misschien niet beschouwen als 'katholieke jongere' (want het katholicisme is niet zomaar een 'inslag'). Een pastoraal werkster zou dat wellicht wel doen. Eigenlijk vind ik een dergelijk etiket helemaal niet interessant. Het gaat erom WAT je gelooft en HOE je dat probeert vorm te geven. Hoe je in het dagelijks leven leeft volgens waar jij in gelooft. Door welke mensen, muziek, verhalen, gebeurtenissen je geïnspireerd wordt...
Hoewel ik op de middelbare school Latijn heb gehad, voel ik niet het minste voor een mis in het Latijn. Waarom willen mensen dat? Omdat dat in een bepaalde periode zo werd gedaan? Omdat we het niet (goed) verstaan en het gesproken woord zo een zweem van mysterie krijgt? Ik snap het niet. Geef mij dan maar de 'volkstaal', de taal waarin ik denk en me in het dagelijks leven uitspreek. De taal van mijn hart. Zoals ik die ook hoor en lees in teksten van Huub Oosterhuis. Ik nodig andere bezoekers van de website uit hierop te reageren, want uit eerdere reacties klinkt voor mij slechts in zichzelf gekeerde arrogantie. Er komt geen duidelijke uitleg van wat dit werkelijk voor hen betekent in naar voren. Ik hoop vurig dat hier ook mensen komen die niet lijden aan het 'ons-kent-ons/preken-voor-eigen-parochie'-syndroom... Want ik gun iedereen en met name 'katholieke jongeren' (incl. mezelf) dat Jezus werkelijk een voorbeeld mag zijn en dat wij open staan voor wat en wie ons vreemd is, de ander durven ontmoeten en door ervaring wat wijzer worden ;-).
Ik wens iedereen die dit leest een mooie, rijke dag toe.


Posted By: Varus

Posted On: Jun 11, 2006
Views: 3935
WoCo dienst

Als je eenmaan zo'n W.C. dienst hebt meegemaakt, nou, dan heb ik al gegeten en gedronken hoor!
Kan ik net zogoed naar een protestantse mis gaan, net zo saai


Posted By: Gregory

Posted On: Jul 10, 2005
Views: 4076
De huidige zondagsviering.

Hi, ik ben 24 en schaam me om mensen mee te nemen naar mijn kerk.

Een kerk die al haar eeuwenoude tradities overboord heeft geworpen. Af en toe zie je in films hoe dat vroeger was.

Heeft dan niemand door dat Jezus zelf in slaap zou zijn gevallen bij zo'n Huub Oosterhuis achtige "viering".

Maar ja, de theologen in het Vatikaan zijn uiteindelijk zelf schuldig aan de lege bak waar ze mee opgescheept zitten!

Niemand komt meer naar de kerk en zo zijn er ook geen priesters meer als de huidige trent zich voortzet.


 
More Comments
Klik hier voor de grootste rk startsite